Wikia


Manhoofd Dit artikel maakt deel uit van N.O.N.-Nieuws, de nieuwsbron die alles in vraag durft stellen, zelfs de waarheid.


NONNieuws:Machtsstrijd brengt Neder-Overgemse regering ten val


16 september 2008


NEDER-OVERGEM - In de dorpsstaat Neder-Overgem is dinsdag, zoals verwacht, de regerende pro-gele regering na tien maanden gekrakeel en weinig (goed) bestuur gevallen. Dat heeft parlementsvoorzitter Sjarel Framboos meegedeeld. (MJF)

Kattenregering

De Neder-Overgemse regering.

Oorzaak van de val is de al van de nadagen van de zogenaamde Geelrevolutie van december 2004 daterende permanente machtsstrijd tussen president Pieter Potmaker en premier Daniëlla Dansmaar, en onenigheid tussen beiden over de Neder-Overgemse houding tegenover de kleur geel in de nasleep van het geel-peer conflict.

Potmaker bekritiseerde openlijk alle peren, terwijl Dansmaar wel de kleur kon 'smaken' maar alle publieke kritiek op peren schuwde, wat haar vanwege Potmaker op een beschuldiging van 'hoogverraad' kwam te staan.

Krachtens het regeerakkoord moet Dansmaar nu haar ontslag aanbieden en de lopende zaken behartigen tot een nieuwe regering is gevormd. De kans is verre van onbestaande dat de partij van de premier, het Blok Peer, nu in zee gaat met de grootste partij van het land, de pro-peer Partij van de Peren van ex-premier Jan Schuinslaan.

Samenwerking met Potmaker lijkt nu immers uitgesloten, temeer daar de populariteit van hemzelf en zijn partij Ons Geel maar blijft zinken.

De ontslagnemende regering had in het eenkamerparlement dan ook slechts één zeteltje op overschot. Begin september was het reeds tot samenwerking van Dansmaars Blok en de oppositionele communisten en Partij van de Peren gekomen: alle voornoemde partijen willen de macht van de president beknotten.

Indien Dansmaar en Schuinslaan niet tot een samenwerkingsakkoord komen -en zij hebben daarvoor precies dertig dagen de tijd-, rest Neder-Overgem slechts een uitweg: vervroegde verkiezingen.

Bronnen Edit